FK PŘÍBRAM

25 let od semifinále Českého poháru

Jeden z nejvýznamnějších klubových úspěchů má letos výročí. Tehdy druholigová Příbram se probila v sezóně 94/95 až do semifinále Českého poháru.

Druholigový tým FC Portal Příbram byl v sezóně 1994/1995 velkým překvapením v Českém poháru a v podstatě byl jen jeden zápas od pohárových míst. Myšleno těch evropských pohárů pod patronací UEFA.

Překvapení už ve třetím kole

Příbramské barvy poprvé překvapují ve třetím kole poháru. Jako ligový favorit jel k nám tým Dynamo České Budějovice. Ten jsme po nadšeném výkonu ve druhém poločasu vyřadili výhrou 4:2 (2:2) - branky 13., 85. Mašek, 24., 66. Žák - 9., 39. Fujdiar. 

Grády naše pouť dostala ve čtvrtém kole. To náš celek vyřadil v drsném utkání s jedenácti žlutými a dvěma červenými kartami svého rivala ze stejné soutěže FK Chmel Blšany 3:0 (0:0) (74. M. Černý, 77. Pazdera, 82. Avrič). U Litavky po postupu propukla čirá radost. 

V rozlosovaném pavouku totiž bylo tehdy jasné, že do Příbrami přijede pražská Sparta! Což bylo pro klub, který hrál proti Spartě sporadicky díky odlišné ligové příslušnosti, událost vskutku nevídaná. Navíc šlo o tu Spartu, která byla v 90. letech jasným hegemonem české kopané.

Jak Macho s Máchou vzali Sieglovi řeč

Zápas se hrál Na Litavce 19. dubna 1995. A skončil po 90 minutách nerozhodným výsledkem 1:1. Sparta totiž proti bojovnému týmu dokázala vstřelit jedinou branku, víc gólů na svá záda tehdejší brankář Ladislav Macho nepustil. Novinové články nešetřily k tomuto zápasu superlativy na některé aktéry zápasu. Vždyť brankář Macho dostal tehdy od Deníku Sport devítku a Marcel Mácha osmičku. Ano, ten Marcel Mácha, kterému v den zápasu bylo 24 let a na svém kontě měl 0 ligových startů. 

Vychutnejte si průběh zápasu jiným pohledem. Nabízíme vám pár úryvků ze studentského časopisu Orion, který vydávalo příbramské Gymnázium. Autorem je Miroslav Langer, dnešní sportovní redaktor České televize:

Taková docela obyčejná středa. Jen na ulicích je nezvykle pěkně po promoklém víkendu. Ticho občas poruší skupinka mladíků v modro-žluto-červených barvách. Ale nepleťte se. To slavnostně naladěné město je skutečně Příbram. Tak trochu prázdná. Tak sedm tisícovek Příbramáků už sedí na stadionu U Litavky.

...
Na čele sparťanského fotbalového brouka tykadla Lokvenc a Siegl, o půl hlavy vyšší než jejich nohsledi Ivan Pihávek a Marcel Mácha.

První potlesk pro Nedvěda, neboť se jeho střela s brankou nepotkala. Na druhé straně dobře zahajuje Petr Grund, vyzkouší Koubu, ale útočení mu zatrhne Pihávek. Zápas století opouští už po čtvrthodině a Grund je na hřišti z permoníků najedou nejvyšší. Nalepí se na „stožár s devítkou“ Lokvence, i tak se na něj sparťan dívá svrchu. Jenom do konce utkání...

....
Ta Železná to zkouší z rohů. Lokvenc ční nad Litavkou, ale blesk ne a neuhodil. Když to zkusí Siegl, nastřelí (koho asi?) Máchu. Vydrželi hodinu, vydrží do konce... Novotný je v šestnáctce sám. Macho se pomalu ani nestačil ohlédnout ke své tyčce: "Jediné malé zaspání nás stálo branku". 0:1.

....
Roh, roh. Diváci jdou domů. Macho už se chystá do šatny. Hráli jsme pěkný fotbal, důstojné utkání. I diváci budou spokojení. Mejde z levé strany šestnáctky centruje a – Kouba má míč v síti! GÓÓÓL! Kdepak, domů se má chodit až skutečně nakonec. Mejdr může vyprávět. "A to to byla jen náhoda, chtěl jsem centrovat, svezlo se mi to po nártu a spadlo to tam". Počítá se.

....
Penalty. Tu vítěznou vstřelil brankář Láďa Macho: "Měl jsem jít už na pátou penaltu, ale nakonec ji kopnul Jarda Mašek. Šel jsem ji kopnout jako dříve v mistrákách – trefit doprostřed brány. Počítal jsem s tím, že se Kouba pohne."

Celý článek najdete na blogu sportovního redaktora

FC Portal Příbram - Sparta Praha 1:1 (4:3 na penalty) - branky 63. Novotný - 90. Mejdr.
Příbram: Macho - Čabala - Pihávek (17. Mašek), Mácha - Čermák, Pučelík, Mejdr, Grund, Janů - Vyskočil, Žák (76. Kukol).
Sparta Praha: Kouba - Novotný - Horňák, Votava - Mistr (62. Svoboda), Budka, Frýdek, Nedvěk, Vonášek (84. Sopko) - Siegl, Lokvenc.

Historické maximum zastavil Poborský

Příbram postupuje do semifinále Českého poháru. Jdeme na oživenou štiku fotbalových soutěží, bohatou Viktorku Žižkov. Ta čerstvě skupuje zajímavé posily a v jeho kádru se skví i tehdy mladý talent Karel Poborský. 

Postup dál už je losován a máme smůlu. Pojedeme k favoritovi do Prahy na Žižkov. Předseda FC Portal Příbram Josef Hadraba tehdy po losování uvedl: "Přáli jsme si hrát opět v domácím prostředí, už kvůli našim divákům, kteří ve čtvrtfinálovém střetnutí vytvořili mužstvu vynikající prostředí." 

Z Příbrami se na historický duel vypravuje hned několik autobusů. Zápas se hraje 17. května 1995. Náš tým nedostává šanci. Viktoria Žižkov vítězí pod vysílačem 3:0. Klíčovou postavou je Karel Poborský, který dává dvě branky, třetí ex-příbramský Miroslav Kordule.

Viktorie Žižkov - FC Portal Příbram 3:0 (2:0) - branky: 7., 35. Poborský, 50. Kordule.
Žižkov: Šimurka (84. Pařízek) - Notin - Kordule, Gabriel - Petrouš, Poborský, Bílek, Holota (79. T. Krejčík), Mlejnský - Jančula, Trval (72. Kožlej).
Příbram: Macho - Čabala - Pihávek, Mácha - Grund (58. Avrič), Mejdr, Mašek, Pučelík, T. Janů (46. Čermák) - Pazdera, Vyskočil.
Trenér Miroslav Starý tehdy uvedl: "Domácí vyhráli zaslouženě. My jsme udělali několik taktických chyb, které prvoligové celky tvrdě trestají. Na hráčích už byla znát únava z velké zátěže, kdy jsme ve dvou týdnech hráli středa - neděle. Ostudu jsme snad neudělali."

Pro doplnění stačí dodat, že v roce 1995 fotbalovou ligu vyhrála Sparta Praha a žižkovská Viktorka nakonec pohár nezískala. Podlehla Hradci Králové na penalty. 

Zajímavostí rovněž je i fakt, že osm borců z vítězné sestavy proti Spartě, nastoupilo v první ligové sezóně Příbrami v letech 1997 - 1998. Byli to Macho, Pihávek, Mašek, Mácha, Pučelík, Janů, Vyskočil a Kukol.

Příští zápas
pátek 29.3.2024
FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, 20. kolo
18:00h
FK PŘÍBRAM
FC Sellier & Bellot Vlašim
Online
Aktuálně na webu
FK Příbram TV
24. 03. 2024
?? FK ANKETA // Haaland nebo Kane, který útočník je populárnější u U15? #fk #pribram #fkpribram
FanshopAkademie
Generální partner
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
Město PříbramJAKOFORTUNANIOsport agency a.s.FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Mediální partneři
Pribram.czRock RádioNáš REGION
Partneři
Olympia FitnessDŘEVOVÝROBA WIMMER s.r.o.Kovohutě Příbram nástupnická, a.s.PBtisk s.r.o.RH SERVIS PŘÍBRAM s.r.o.Středočeský krajSVZ Centrum s.r.o.Rozvoz čerstvé zeleniny a ovoceINTERNATIONAL SPORT MANAGEMENT s.r.o.Chovanec Sport Agency, a.s.Kuchyně HalašDexterity Services s.r.o.B&B commercial activity s.r.o.Kolaudace jednodušeASTON služby v ekologiiAll Stars School